12:00

Uppåkra IF

Referat: AIF Barrikaden - Uppåkra IF

Startelvan: Linus - Kalle, Ulrik, Martin, Danne - Maksym, Micke, Johan Ekberg (nyförvärv), Adam - Majed, Jimmy

Avbytare var Tobbe som kom in efter en halvtimme som innermittfältare och spelade där resten av matchen, Christian T som likaledes kom in efter en halvtimmes spel, i hans fall som vänster yttermittfältare där han spelade fram till 73:e min då han gick in som innermittfältare, Farhad som kom in som anfallare i paus och sedan spelade där så när som på 10 min uppehåll som utbytt och slutligen Olle som spelade sista 20 som anfallare.

Vi började matchen ganska bra. Vi spelade väldigt lugnt och hade ett bra passningsspel. Vi hade också ett litet spelövertag första 10 som sedan jämnades ut. Några hetare målchanser var det inte på något håll förrän Uppåkra gjorde 1-0 i 18:e min. En av deras spelare fick ur ett nästan friläge inte till något särskilt bra avslut men ändå ett precis tillräckligt hårt sådant för att bollen precis skulle orka över linjen via stolpen.

Nu blev det plötsligt en väldig fart på målchansproduktionen och under de följande 8 minuterna var det flera målchanser på båda håll - Uppåkra hade de flesta och fr.a. den bästa när en av våra utespelare räddade bollen på mållinjen. Däremot var deras 2-0-mål i 26:e min mest en frukt av flera markeringsmissar i rad i vårt försvar krönt av ett självmål.

I den 32:a min slog Micke en av sina nästan alltid så känsliga frisparkar och den passerade målvakten men strök precis utanför bortre stolpen samtidigt som både Danne och Martin kom störtande men inte riktigt hann i tid för att slå bollen i öppet mål. Två minuter senare fick vi dock till en reducering. Det var Micke som slog vad som i referentens barndom kallades en "stickare" d.v.s. en löpboll till Jimmy som gjorde ett riktigt klassmål. Först lyckades han komma precis före sin bevakare till bollen trots att han startade någon meter senare och sedan lyckades han trots att 2 (eller 3?) spelare låg tätt inpå honom och slet i honom riva sig loss och dundra in bollen i nättaket.

Resterande delen av 1:a halvlek hände inte mycket. Sammantaget kändes väl inte Uppåkras 2-1-ledning i paus helt omotiverad. Man var väl det något lite bättre och i sina anfall farligare laget.

I 2:a halvlek försökte Uppåkra - förklarligt nog - mest slå vakt om sin ledning och det såg länge ut att lyckas väldigt bra. Vi hade länge svårt att skapa bra målchanser. I den 65:e min kom dock ett kvitteringsmål efter ett fint anfall som avslutades med att Johan E slog en långpassning ut på kanten till Maksym som i sin tur slog ett fint inlägg som Farhad styrde in från nära håll.

Nu satsade naturligtvis Uppåkra framåt igen. Man behövde 3 poäng för att hänga med i kampen om kvalplatserna.
Satsningen ledde dock inte fram till särskilt många målchanser men i den 77:e min hade man en nick i ribban. I den 80:e min missade vi ett jättebra skottläge på ett himmelskriande sätt - bollen gick högt över. Sedan följde matchen det mönster som hängt efter oss hela serien när ett halvdistansskott från deras sida letade sig in i målet i den 87:e min. Vi övergick nu till 3-4-3 i ett försök att få till en kvittering men trots att vi nu verkligen fick till ett rejält tryck på dem under de 8 återstående minuterna (domaren lade till 5) och hade flera bra skottlägen (som inte i något fall gick på mål) lyckades vi inte få in någon kvitteringsboll utan Uppåkra kunde jubla (samtidigt som vi gjorde både Bosniska och Korpen som möttes på träningsplanen, och som eftersom de kämpar med Uppåkra om kvalplatserna båda höll tummarna för oss, besvikna) samtidigt som vi alltså fick inkassera vår 8:e (!!!!) uddamålsförlust för året.

Totalt sett en jämn match som kunde slutat lite hur som helst och som därför slutade precis som alla matcher tycks göra den här säsongen; med ett avgörande baklängesmål under matchens sista 10 minuter. Detta skulle ju kunna tyda på dålig kondition men så är det nog inte utan det handlar nog mera om den mentala biten. För varje gång vi tappat en match på slutet blir vi allt oroligare att göra det igen och det blir en ond cirkel.

Ska vi försöka hitta någon tröst i bedrövelsen så är det att i princip alla resultat i Skånes div 6-serier förutom vårt eget gick vår väg. Alla andra bottenlag i vår serie förlorade och de som låg på 10:e plats i de övriga 7 div 6-serierna
tog tillsammans bara 2 poäng vilket är viktigt eftersom de 4 sämsta 10:orna i de 8 serierna får kvala neråt. Det ska nu väldigt mycket till för att vi ska tvingas kvala (och risken för direktnerflyttning nu dessutom känns ytterst hypotetisk efter Holmejas 1-8-förlust hemma mot Skurup idag) för att hålla oss kvar i serien. Å andra sidan innebar dessa för oss fördelaktiga resultat att vi varit mer än 99 % klara om vi lyckats hålla 2-2 idag.

Naturligtvis innebär inte detta alls att vi ska slå oss till ro utan verkligen göra allt för att göra en så bra avslutnin på serien som möjligt.

Statistik: Hörnor: 3-3 Avslut på mål (inkl. deras ribbträff): 7-8 Avslut utanför: 6-7